Wat is Horsemanship?

Horsemanship betekend fair omgaan met je paard. Het beschrijft je innerlijke instelling en houding tegenover je paard. Een horseman (horsewoman) gaat respectvol en vriendelijk met zijn/haar paard om, weet hoe hij/zij met een paard kan communiceren en neemt de behoeftes van zijn paard (partner) waar. Hierdoor ontstaat respect en vertrouwen.

Een respectvolle en faire leider zijn. Zijn paard kunnen bewegen. Paarden bewegen onder elkaar, en wie een ander paard beweegt staat in de rangorde hoger. Maar het gaat niet daarom een paard gewoon op zij te duwen of met een zweep van je weg te drijven. Een paard bewegen, mentaal of met energy, zo doet een horseman dat. De stik welke een horseman gebruikt is een verlenging van zijn arm om beter de juiste plek aan te kunnen wijzen en ook om op afstand met zijn paard fijn te kunnen werken.

Met en later ook zonder touw.

Horsemanship is een woord dat in de paardenwereld heel veel wordt gebruikt. Heel soms heeft het woord Horsemanship ook een negatieve uitstraling, omdat je vaak ziet dat paarden veel korte wendingen moeten maken. En je hoort ook heel vaak dat je je bij een paard moet doorzetten om een goede leider te zijn. Maar op deze manier ontstaat er geen vertrouwen. Een goede leider is iemand die aan zijn paard iets vraagt. Misschien krijgen we in eerste instantie een Nee. Een goede leider respecteert het als een paard Nee zegt. Een goede leider kijkt dan verder en denkt na over een oplossing. Moet ik het misschien anders vragen, of moet ik het nog een keer vragen en gewoon herhalen, of is mijn paard nog niet zo ver en moet ik een stap terug gaan, weer naar de basis en later opnieuw vragen. Dit en nog veel meer leer je met Natural Horsemanship.

Wil je graag meer weten stuur me dan een bericht en kunnen we een les afspreken.